Žít ‚eco friendly‘ aneb proč investovat do nízkoenergetického bydlení
top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraSvoboda & partneři

Žít ‚eco friendly‘ aneb proč investovat do nízkoenergetického bydlení


Globální problémy a klimatické změny nutí člověka více přemýšlet nad stylem života, kam patří i způsob bydlení a spotřeba energií či materiálů. Stále častěji se objevují ekologické a trvale udržitelné stavby s velmi nízkou spotřebou energií. Tento trend se objevil nejprve ve Skandinávii a získává stále více zastánců po celém světe. Nestaví se pouze nízkoenergetické rodinné domy, ale také rekreační a bytové.

Doménou nízkoenergetických staveb je šetrnost k životnímu prostředí a nízká uhlíková stopa. Stavby zároveň chrání zdraví svých obyvatel. Při výstavbě je kladen důraz na využití kvalitních, nejlépe obnovitelných materiálů, které jsou recyklovatelné a energeticky využitelné.

Vytápění v takových domech je obvykle zajišťováno například solárními systémy, využitím geotermální energie, fotovoltaika, tepelná čerpadla, podlahové vytápění či krby. Stavby kryté vegetací mají lepší tepelnou izolaci. Významným prvkem při úspoře energií je, mimo jiné, rekuperace tepla. V čem rekuperace tepla spočívá? Použitý vzduch z místností je ventilací vyměňován za nový vzduch, přičemž v rekuperačním výměníku dojde k ohřevu čerstvého vzduchu.


Prvotní investice do nízkoenergetické nemovitosti je sice vyšší, nicméně díky budoucí úspoře energie se nepochybně vyplatí. Myšlenka ekologických staveb není jen v ochraně přírody, ale také zajištění ideálního, dlouhého, a především zdravého života nejen našeho, ale i dalších generací.

V Hradci Králové nyní startuje nízkoenergetický bytový projekt Cihlovka, který šetří nejen přírodu, ale také peněženku. Na webových stránkách níže, se podívejte na podrobnosti o projektu a nabídku bytů.

14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page