Nově vám Hypoteční banka poskytne hypoteční úvěr na mobilní dům
top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraSvoboda & partneři

Nově vám Hypoteční banka poskytne hypoteční úvěr na mobilní dům



Bydlení v mobilních domech, které má svůj původ ve Spojených státech, zažívá v současnosti v Česku velký boom. Bydlet ve vlastním je finančně náročné, a ne každý žadatel dosáhne na několikamilionový úvěr. Levnější alternativou vlastního bydlení jsou mobilní domy neboli mobilheimy, které mají nízké pořizovací náklady. Realizace nového mobilheimu vyjde přibližně na 0,5 až 1,5 milionů korun. Další výhodou je jejich mobilita, jak vyplývá ze samotného názvu. Tyto domy jsou často opatřeny malými koly, díky kterým lze dům přemístit z místa A do místa B.

Jelikož není mobilní dům spojen pevně se zemí, ale stojí na kolech nebo na podestě, při jeho výstavbě není potřeba mít stavební povolení. Úskalím může být samotný výběr umístění mobilního domu. Na pozemku, na kterém by takový dům měl stát, musí být rozvedeny inženýrské sítě.

Standardní velikost mobilheimů se pohybuje kolem 9x3 metrů, což může vyvolávat dojem stísněnosti. Toto bydlení lze zařídit běžným nábytkem anebo se v nich dá vyhrát s multifunkčním nábytkem na míru a zvýšit tak jejich míru pohodlí. Zařízený mobilní dům může sloužit jako plnohodnotná domácnost nebo jako levnější alternativa rekreačního bydlení.

Administrativa spojená s realizací mobilního domu

Často se můžete dočíst, že v souvislosti s touto formou bydlení odpadají veškeré administrativní zátěže. Není to ale pravda. Mobilheimy nespadají do kategorie staveb, ale stavebních výrobků (jejich realizace proběhla mimo pozemek, kde jsou umístěny). Jako majitel mobilního domu se vyhnete nutnosti bydlení kolaudovat a evidovat na katastrálním úřadu. Je ale nutné vyřídit si územní souhlas.

Hypoteční banka oslovuje novou skupinu klientů

Přestože je jedná o cenově dostupnější bydlení, jeho výstavba nebo koupě je pro řadu zájemců finančně náročná. Do letošního roku ale nebylo možné si vzít hypoteční úvěr na bydlení bez přiděleného popisného nebo evidenčního čísla. Ve spojitosti s mobilním domem bylo možné žádat o tzv. americkou (neúčelovou) hypotéku, která má vyšší úroky než hypoteční úvěr.

Hypoteční banka jako první vyšla naproti zájemcům o hypotéku na mobilní dům a zařadila tuto formu bydlení do objektů financování u hypotečních úvěrů. Od července letošního roku lze žádat o úvěr, nové podmínky se ale netýkají maringotek a karavanů. Vzhledem k tomu, že se nejedná o běžnou nemovitost, není možné mobilním domem ručit při žádosti o hypoteční úvěr.

623 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page